Tónusozási technikák

A tónusozás lényegi részét megbeszéltük a tónusozásról általában I. II.  bejegyzésben. Ebben a részben egy pár technikát mutatok.

   A különböző tónusozási technikák csak útmutatók amelyek segíthetnek kialakítani a stílusodat. Az, hogy milyen érzésied, gondolataid vannak, magyarul, hogy milyen ember vagy az meg fog mutatkozni a tónusozásodban is, mint ahogy minden másban is megnyilvánul. A külvilág, ebben az esetben a rajzod tükröz téged. A rajzod a belőled, rajtad keresztül áramló információ ami beszél rólad. Tehát a stílusod már eleve egyedi de ettől függetlenül érdemes egy pár alap technikával megismerkedni, hogy ez az egyediség könnyebben felszínre kerüljön.

Általában véve érdemes 2-3 féle ceruzát használni tónusozásnál például H; 2B; 8B. Stílusonként változhat, hogy melyiket részesítjük előnyben. Persze sokkal több féle ceruzát is lehet használni, de akár olyan is van, hogy valaki egy féle ceruzával készít el egy rajzot, ez inkább már haladóbb, tapasztaltabb rajzolónak ajánlatos. A ceruzákról részletesebben a Milyen ceruzával rajzoljunk? bejegyzésben olvashatsz.

Satírozás:

Azt gondolom satírozni már mindenki satírozott ha más nem gyerekkorban színes ceruzával. A mozdulat nagyjából ugyanaz talán annyi, hogy finomabban részletesebben használjuk a ceruzát. Érdemes minél több féle ceruzát használni a sötétebb felületeket 4B-8B-s ceruzákkal kisatírozni, míg a világosabb részeket H-2B-ig használjuk.                                                                                                                          Egy-egy árnyalatot nem muszáj egyből elérnünk többször vissza lehet menni a különböző felületekre és rétegesen elérni a kívánt árnyalatot. Általánosan igaz megfigyelés, hogy egy világos részt még könnyebb sötétíteni, mint egy túl sötétet kiradírozni. Persze radírozni ennél a technikánál is lehet ha szükséges, de ha finoman haladunk megfigyelve a dolgokat akkor valószínűleg nem sokat fogjuk használni.                                                                                                                                                                                                    Lehet érdemes egy tónusskálát készíteni a komplett rajzunk előtt vagy csak gyakorolni formától függetlenül a ceruza használatát mi az a fogás ami által a legjobban tudjuk érzékelni a ceruzát, mi az az irányvonal ahogy satírozva elérjük a számunkra tetszőleges grafit felületet. A stílus folyton fog fejlődni úgyhogy javaslom ne a tökéletességre törekedj hanem engedd meg a változatosságot magadnak. Így maga a rajzolás is élvezetesebb lesz.

Satírozás vonalakkal (vonalkázás):

Ennél a technikánál vékony vonalakat használunk a ceruza hegyét használva. Elsősorban a halványabban fogó vagy más szóval keményebb ceruzákat lehet itt jobban használni. A puhább (4B-8B) ceruzákkal nehezebb vékonyabb vonalakat húzni és hamar el is tompul a hegyük , míg a keményebb (H; HB; 2B) ceruzák tovább bírják.                                                                                                                            A technika lényege, hogy vékony és halvány vonalakat húzogatunk egymás mellé valamilyen szögben aztán amikor a kívánt felületet bevonalkáztuk, megfigyeljük, hogy az árnyalat megfelelő-e és ha nem akkor még egy réteget ráviszünk. Amit lehet akár másik ceruzával is vagy más szögben húzva a vonalakat. Mindezt addig ismételjük amíg el nem érjük azt a hatást amit szeretnénk. Itt nem nagyon szoktunk radírt használni de téged ez ne zavarjon, ha úgy érzed szükséges egy-egy helyen használni akkor csak nyugodtan.                                                                                                                                                                                                                                                    A radír valamilyen szinten elmaszatolja a grafitot, de meg lehet oldani finoman is, hogy egyáltalán ne látszódjon a radírozás.

A rajzolás a tónusozás olyan mint a szobrászat alakítani formálni érdemes egészen addig amíg úgy nem látjuk, hogy megfelelő számunkra.

Maszatolás:

Ennél a technikánál érdemes először felvinni a legsötétebb részeket egy puha ceruzával (6B-8B). Amikor ez megvan egy szalvétával vagy papír zsebkendővel egyszerűen eldörzsöljük a grafitot. Nem kell nagyon belenyomni csak az a cél, hogy szétterítsük egyenletesen a papír felületén. Ezután megfogjuk a gyurma radírunkat  és visszaszedjük a világos részeket ezáltal érzékeltetve a kontrasztkülönbségeket. Amikor minden világosabb részt visszaszedtünk akkor elkezdjük megint ceruzával finomítani a tónusokat. Újra rámehetünk a nagyon sötét részekre hiszen a maszatolásnál ezek veszítettek árnyalatukból. Aztán amikor ez megvan lehet ismételni a folyamatot, újra eldörzsölni aztán visszaszedni a radírral a világos részeket aztán jöhetnek a ceruzák.                                                                                                                                                                                                                                                                 Akinek ez a technika szimpatikus annak rá kell érezni, hogy hányszor akarja elmaszatolni. Van aki csak egyszer fogja van aki többször. Úgy is lehet, hogy nem az egész rajzunkat maszatoljuk el hanem csak egy részt és részenként alakítjuk ki az egész rajzot.           Egy fontos dolog amit érdemes megemlíteni, hogy ha maszatolunk akkor utána mindig a radír jön mert ha kétszer dörzsöljük el radírozás nélkül akkor csak beledörzsöljük nagyon a grafitot a papírba és később a világosabb részeket nehezebb lesz visszaszedni.

Ajánlom ezt a technikát azoknak akik viszonylag jól bánnak a gyurmaradírral szeretnek egy kicsit piszkosabban maszatolósan dolgozni. A radírozásnak itt nagyobb szerepe van, mint az előző két technikánál.

Száraz ecset technika:

Erről a technikáról nagyon részletesen a Száraz ecset technikáról szóló bejegyzésben részletesen olvashatsz. Ezzel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy a fent említett bejegyzésben a technikát olajfestéken mutatom be igazából erre is van kitalálva de ennek ellenére más anyagokkal is lehet használni például grafitot.

Ez a pár tónusozási stílus azt gondolom elegendő, hogy bárki aki kezdő rajzoló kialakítsa a saját stílusát. Bátran lehet újítani, kísérletezni akár keverni a technikákat vagy teljesen új dolgokat kipróbálni.                                                                                                 Nem a technika “jó” megválasztása miatt lesz valóságosabb valakinek a rajza hanem a megfigyelésének az elmélyítése által. A sötét világos részek érzékeltetésén és a nagyon finom, apró tónuskülönbségek észrevételén és a papíron való megjelenítésén keresztül.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: