Száraz ecset technika (dry brush technique)

Száraz ecset technika.

A száraz ecset technika angolul dry brush technique elnevezése egy kicsit félre vezető lehet mert valójában nem teljesen szárazon használjuk az ecsetet. A hagyományos festéshez képest viszont lényegesen kevesebb anyagot használunk fel. Pont ez is a lényege, hogy azt a nagyon kevés olajfestéket is nagyon finoman óvatosan visszük fel az adott felületre. A technikát elsősorban azoknak ajánlom akik már valamelyest jártasak a rajzolás vagy a festés világában.

Mire lesz szükséges ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a száraz ecset technikát.

Ecsetek:

Ahogy használom a száraz ecset technikát egyre újabb dolgokra jövök rá közben ez igaz arra is, hogy milyen ecseteket használok. Amire érdemes odafigyelni az ecset választásnál, hogy lehetőleg erős sűrű ecsetek legyenek. Érdemes több félét kiválasztani. Olyat például ami nagyon finom szálú de van tartása az ecsetnek és olyat ami nem finom szálú például sörte ecsetek. Emellett bármilyen másikat kipróbálhatsz nagyon sok fajta ecset van és lehet te másképpen fogod használni de ugyanazt vagy finomabb hatást fogsz tudni elérni vele.

Ha csak érdekel és ki szeretnéd próbálni nem kell mindjárt megvásárolni az egész boltot elég egyetlen ecsetet venni vagy ha van otthon egy ecset kipróbálás képen valószínűleg az is jó lehet. Ha ezek után úgy érzed, hogy tetszik, jobban elmélyülnél benne akkor érdemes kezdésnek 3-4 darab ecsetet megvenni és készíteni egy komplett rajzot. Méret szerint legyen kicsi ecset közepes és nagy. Minél több méreted van annál jobb. Az ecset formája még ami érdekes lehet. Nagyon jól lehet használni a macskanyelvű vagy lekerekített ecseteket.

Macskanyelvű ecset

Aztán a másik féle a hagyományos lapos ecset.

Lapos ecsetek

A sörte ecsetekkel is nagyon finom felületet tudunk felvinni bár durvának tűnik a felülete.

Sörte ecset

 

Olajfesték:

Fekete olajfestéket használunk, de természetesen más anyagokkal is ki lehet próbálni. Ez a bejegyzés az olajfestékes száraz ecset technikáról szól. Például lehet használni akár grafitnál, pasztellnél, szénnél, vagy akár színes ceruzáknál is. A lényeg, hogy az anyag amit használunk valamilyen szinten kenhető maszatolható legyen. Több féle olajfestéket is ki lehet próbálni de nem ettől fog függeni a rajzunk minősége, mint ahogy nem a ceruza márkájától lesz élethűbb a rajzod sem.

Hígítóanyag:

Az olajfestékhez egy pár csepp hígítóanyagot érdemes hozzáadni máskülönben nagyon “darabos” lesz a festékünk. Más szóval szárazabb lesz és nem lehet majd vele olyan finoman bánni akármennyire is érzéssel fogjuk az ecsetet. Ez látszani fog a felvitt felületen is. Hígítóanyagnak a legjobb olyan olajat használni ami nagyon “vékony” vagy híg, finom olaj (nem az íze) 🙂 . Tehát például jó a művészeti lenolaj is de ettől hígabb a varrógép vagy műszer olaj. Ha ezektől tudsz vékonyabb olajat akkor az nagyon jó és írd meg nekem is. Köszi előre is:)

Mire fessünk?

Első körben javaslom a papír használatát. Ezen belül is művészpapírt használjunk. Az, hogy milyen felületre festünk az már nem annyira lényeges szempont. Itt a felület simaságára gondolok. Ezzel a technikával ha ráérzel a lényegére bármilyen művészeti papírra élethű valóságos rajzot fogsz tudni készíteni. Ha ezt még tovább akarod finomítani akkor érdemes odafigyelni a papírfelület simaságára. Minél simább (a művészpapírok felülete bordázott általában) annál homogénebb lesz a rajz, viszont egy kicsit nehezebb is mert még finomabban kell bánni az ecsettel.

Szükséged lesz még egy sima felületre amire kinyomod az olajfestéket. Nekem a fa felület az ami legjobban bevált. Lehet paletta vagy egy nem használt rajztábla akármilyen fadarab akár vágódeszka is:)

A hozzávalók után nézzük a receptet:

Erre a felületre kinyomsz egy pici (de tényleg nagyon pici) körömhegynyi olajfestéket. Rácseppentesz 2-3 csepp hígítóanyagot és utána el kell dörzsölni az egészet. Teljesen homogénre kellene eldörzsölni tehát minél jobban. Ehhez alkalmas egy nagyobb ecset amit már nem használsz vagy egy szivacs amit viszont érdemes bevonni egy rongydarabbal (használt zokni, mondjuk az új is jó:) hogy ne szívja fel az összes anyagot a szivacs. Bármi jó amivel jól el tudod dörzsölni.

Ezután fogod az ecsetet és végighúzod ezen az eldörzsölt felületen 2-3-szor. Az ecsetre felvett festék nagy részét egy kikészített külön papírra ledörzsöljük mert ez a mennyiség ami az ecsetben van még sok nekünk. Addig mozgatjuk le-fel, oda-vissza, gyors mozdulatokkal az ecsetünket a papíron amíg már alig van olajfesték az ecsetünkben, tehát a papíron is alig fog nyomot hagyni. Persze ez mindig attól függ, hogy mennyire dörzsölöm ki a festéket az az ecsetből, hogy éppen világosabb vagy sötétebb részeket akarok érzékeltetni. Amikor már alig van az ecsetünkben festék na ez az az mennyiség amit finoman használva teljesen realisztikus rajzokat festményeket lehet készíteni.

Tehát ez nagyon fontos, hogy kevés anyag legyen az ecsetünkben, főleg akkor amikor világosabb tónusokat akarunk megfesteni. Vagy amikor nagyon pici, apró tónus különbségeket akarunk érzékeltetni.

Amikor nagyon sötét részeket ecsetelünk akkor lehet bátrabban több festéket használni az ecsetünkben, de erre rá fogsz érezni ha gyakorolsz, de a gyakorlás nagyon fontos. Miután veszel fel festéket az ecsetre utána egyből viheted a papírra vagy legalább is nem dörzsölöd úgy ki mint amikor világos tónusokat akarsz érzékeltetni.

Ecsethasználat:

Maga az ecset használata az nagyon finom precíz mozdulatokat igényel és sok türelem és figyelem kell hozzá. Attól lesz elsősorban ennyire realisztikus egy ilyen alkotás, hogy a rétegeket nagyon finoman visszük fel, köszönhetően az ecsetnek és a kevés anyagnak benne. Ez főleg a világosabb részekre igaz…Az ecset használata gyors legyező mozdulatok, érdemes megnézni száraz ecset technikával készült videókat ezzel kapcsolatban:

 

Fontos azt megemlíteni, hogy én is tanulom jelenleg ezt a technikát és sokszor érzem/látom azt, hogy még nem úgy kerül fel a festék bizonyos helyeken ahogy szeretném. Nagyon precíz technikáról beszélünk itt aminek az elsajátításához sok gyakorlás szükséges. Éppen ezért bátran lehet kísérletezni kipróbálni új dolgokat, ötleteket belevinni lehet, hogy valami új dologra jössz rá közben.

Még egy  tipp a világosabb tónusokkal kapcsolatban. Ezeknél a részeknél több hígítóanyagot használok így már eleve a felvitt festék hígabb tehát világosabb hatású lesz plusz könnyebb lesz vele bánni is, de túlzásba se jó vinni a hígítást. Ez mindig attól függ milyen árnyalatot akarunk érzékeltetni.

Aki kísérletező kedvű az nyugodtan próbálja ki nincs veszíteni való, nagyon kevés olajfesték elegendő egy komplett alkotás elkészítéséhez és kezdésnek pár ecset elég, aztán ha komolyabban benne vagy akkor érdemes több ecsetet használni.

Használunk-e radírt száraz ecset technika közben?

Általában igen, de úgy is meg lehet csinálni egy kész rajzot, hogy nem. Igazából elég nehéz javítani ha hibázunk festés közben ezért nem kell elkeseredni ha eleinte elrontjuk a rajzot. A gyurmaradírt nagyon jól lehet használni főleg a rajzunk végén visszaszedni vele a csúcs fényeket ezzel még kontrasztosabbá életszerűbbé tudjuk tenni a rajzunkat.

A radírokkal kapcsolatban itt olvashatsz: Radírok szerepe a rajzolásban.

Sok sikert a száraz ecset technika elsajátításához….

 

 

 

 

5 Responses to Száraz ecset technika (dry brush technique)

 1. Viola Róbert szerint:

  Üdv kipróbáltam ezt a technikát mert nyagyon szeretném elsajátítani de sajnos akármennyire kevés anyagot használok apró fekete pöttyök és csíkok vannak a papíron mi az oka?

  • Paszternák Attila szerint:

   Szia! Tudnál képet küldeni akkor pontosabb választ tudnék adni a problémára…

 2. dudás zsolt szerint:

  Sziasztok! Csak egy jó tanácsot szeretnék adni. Különösen kezdők figyelmébe ajánlva, érdemes kipróbálni a sima fehér farostlemezt. A radír is jól dolgozik rajta.

 3. tkiss999 szerint:

  Szia. Ez nagyon jól működik. Első próbálkozás közben csak azt mondogattam, hogy “Ez döbbenet.” Mivel csak sima mezei fénymásoló papíron próbáltam, ezért nem vártam sokat, de próbának bevállt. A grafitnál nagyságrendekkel jobb. A lehetőségek tárháza innentől végtelen. Szóval nagyon köszönöm a leírást 🙂

  • Paszternák Attila szerint:

   Szia! Örülök, hogy bevált és segített jó gyakorlást kívánok hozzá:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: