Rajzolás otthon önállóan

Azt hiszem sok mindenkit érdekel ez a kérdés. Oké elvégzek egy rajztanfolyam ahol sok mindent tanulok segít az oktató észrevenni a hibákat és bármilyen kérdés merül fel bennem van kihez fordulni, de mi történik amikor egyedül leszek a rajzommal? Amikor nincs aki segítsen, csak magamra hagyatkozhatom? Vagy van más lehetőségem is?

A legideálisabb az ha valaki elvégez egy ilyen rajztanfolyamot akkor otthon önállóan is tudjon rajzolni, illetve ne csak rajzolni hanem ezen belül tudja magát tovább fejleszteni. Éppen ezért nálam a tanfolyam úgy zajlik és ez az egyik leglényegesebb dolog, hogy a rajzolás lényegére próbálom meg rávezetni a rajzolni vágyót. Ez azt jelenti, hogy nem mennyiségi rajzolásra megyünk rá hanem arra, hogy ráérezzen az illető arra, hogy mit jelent rajzolás közben figyelni és ezt minél mélyebben tapasztalja meg. Ezt a mélységet mindenkinek önmagához képest kell meghatároznia. Amikor elmélyülünk a rajzolásban saját magunkba mélyedünk bele ez a mélység attól függ mennyire vannak gátjaink amiket szeretnénk fenntartani és mennyire vagyunk rugalmasak, hogy ezeket a figyelmünkkel megváltoztassuk és túl (mélyebbre) lássunk.

Összességében a lényeg, hogy az érzés a megtapasztalás meglegyen a rajzolónak mert ha van tapasztalat ami megérinti az embert akkor ez a tapasztalás önbizalmat saját magunkkal szembeni megértést megtapasztalást vagyis önbizalmat fog eredményezni. Amit (akit) ismerünk abban meg tudunk bízni. Ha megvan a tapasztalat, hogy meg tudjuk csinálni akkor ezzel a tapasztalással sokkal nagyobb valószínűséggel fogunk önállóan leülni rajzolni, úgy, hogy nincs aki fogja a kezünket. Ezért nagyon fontos, hogy a rajztanfolyamon belemélyedjünk a rajzolásba és a minőségi megfigyelésre elmélyülésre menjünk rá ne pedig arra, hogy sok eredményt tudjunk felmutatni.

Ez a megtapasztalás pontosan elég tud addig lenni amíg a tanfolyam után a rajzoló el kezd önállóan alkotni. A négy napos rajztanfolyam eléggé kimerítő tud lenni ennek ellenére vannak fanatikusok akik már a következő napon otthon rajzolnak, sőt olyanok is vannak akik a rajztanfolyam közben este otthon állnak neki egy-egy rajznak. Többen mondták már, hogy álmukban is rajzolnak már a tanfolyam ideje alatt. Ami szerintem fontos, hogy a rajztanfolyam után valamilyen rendszerességet vigyünk bele illetve ennek az első lépése nagyon meghatározó, hogy kezdjünk el rajzolni. Egy pár nap pihenő után érdemes valamilyen rajzhoz nekifogni mert ha túl sokáig várunk egyre nehezebb lesz belekezdeni.

Vannak akik azért nem kezdenek bele mert bár megtapasztalták, hogy képesek rajzolni de valamiért kevés volt ez a belső megtapasztalás és félnek, hogy otthon önállóan egyedül nem lesznek képesek olyan minőségű rajzot létre hozni. Ennek az elsődleges oka a belénk nevelt teljesítmény kényszer és megfelelés, maximalizmus igazából ezt a három fogalmat egy tető alá lehet hozni. A teljesítmény az eredmény és ha nincs eredmény akkor nem felelünk meg a külvilágnak (amiért meg akarunk felelni az az önbizalom hiánya saját magunk megtapasztalásának a hiánya ezért kívülről akarjuk ezt felépíteni pótolni) és ez a helyzet maximalistává alakítja a gyereket. A maximalizmusnak lehet egészségesen megélt oldala és olyan is ami pont ellenkezőleg.

Például a maximalizmust a realisztikus rajzolásban nagyon jól fel tudjuk használni, hogy minél életszerűbb rajzokat készítsünk vagy bármilyen tevékenységben arra sarkalhat minket, hogy minél mélyebben részletesebben, átfogóbban megtapasztaljuk azt. Viszont nagyon nagy blokkoló tényező is lehet mivel lehetnek olyan területek az életben ahol az elvárásokból adódóan ami a lehető legtökéletesebb eredménynek a függvénye inkább bele sem kezd az illető az adott helyzetbe (ez lehet bármi nem csak rajzolás) mivel a sikertelenséget nem tudja összeegyeztetni a maximalizmusával. Hiányos megfigyelésből elzárja maga elől az élet sokszínűségének a lehetőségét ehelyett mereven egy fajta tökéletességre törekvés figyelhető meg ami állandó padló gázt igényel az illetőtől. Globálisan nézve egy felgyorsított teljesítmény kényszeres világot eredményez ahol mindenek előtt a verseny és az eredményesség a mérvadó.  Viszont ezzel nagyon leszűkítettük a mozgásterünket az életünk színpadát.

A gyakorlatban a rajzolás egy nagyon jó terápia erre mivel mindenhol kifejezed saját magadat így van ez a rajzolásban is. Azt lehet mondani, hogy saját magadat rajzolod, mindenhol minden helyzetben megtapasztalod saját magadat elsősorban, mivel ahol ott vagy ott ott vagy ezt nem tudod elkerülni. Viszont a rajzolás egy önállóan végzett tevékenység és annyit kell tenned, ha ilyesmi problémával küzdesz, hogy oké most pedig leülök rajzolni és csinálom annak ellenére, hogy mi lesz az eredmény. Tudatosíthatod magadban hogy ez csak papír meg ceruza és bár tudjuk, hogy magadat rajzolod és magadat fejezed ki de fogd fel tapasztalatnak vagy más szóval az út egy részének amire ha nem teszed rá a lábad nem tudsz tovább lépni.

Ez egy önálló terápia amiben te vagy a főszereplő. Gondold el annyi a dolgod, hogy csinálnod kell leülni és rajzolni és amikor belemélyedsz elkezded élvezni próbáld meg tudatosan élvezni azt, hogy elmélyültél a pillanatban, hogy jelen vagy ezekben a pillanatokban felszabadulsz ez alól a fojtogató maximalizmus alól ami eddig lekorlátozta az életed. Döntsd el az elején, hogy nem érdekel az eredmény el is gondolkozhatsz rajta miért ilyen fontos, hogy eredményem legyen miért nem elégszek meg azzal, hogy élvezhetem a folyamatot. Ha így ülsz le rajzolni már eleve lazábban könnyedebben fogod tudni használni a figyelmed és ez jó érzés.

Ez csak egy dolog a sok közül ami a rajztanfolyam után felmerülhet illetve ezzel már a rajztanfolyamon is szembesül más formában az illető. Egy biztos ha valaki elindul az úton és nem lép le róla akkor a gyakorlás révén el tudja érni a célját a gyakorlás ami egyenlő a megtapasztalással a legfontosabb tényező az életünkben.

Emellett persze a lehetőség fennáll, hogy én is segítek a tanfolyamon résztvevőknek ha megkeresnek a tanfolyam után és véleményt kérnek az elkészült rajzról vagy a rajzolással kapcsolatban bármilyen kérdésük van ha tudok szívesen segítek.

Összefoglalva a rajztanfolyam úgy van felépítve, hogy az elvégzése után önállóan tudjál otthon rajzolni ennek egyetlen feltétele van, hogy csinálnod kell mert helyetted senki nem fogja megrajzolni.

Példaképpen szeretném itt megosztani a tanfolyam utáni rajzokat amelyeket a résztvevők küldted, ezek önálló otthon rajzolt alkotások.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ellenőrző kérdés: