Milyen papírra rajzoljunk?

 

Fontos a papír minősége. Ha egy rajzot kitónusozol akkor például ne fénymásolópapírra rajzolj, mert az nem arra való. Egyrészt nehéz rá másrészt nem is néz ki jól. De persze próbáld ki a tapasztalat mindennél fontosabb. A műszaki papírt se nagyon ajánlom. A legjobb az erre a célra gyártott művészpapír.

Különböző fajták közül válogathatunk:

Fabriano, Canson, Hahnemuhle talán ezek a legismertebbek és legelterjedtebbek. Különböző vastagságú művészpapírokat lehet kapni elég jó árban. Mindenképpen érdemes beruházni egy papírtömbbe vagy a legtöbb művészellátó boltok polcain lehet csak darabra is venni ilyen papírokat amelyeket aztán otthon különböző méretekre tudunk vágni. A papírok a vastagságukban és a felületük kialakításában térnek inkább el. Ezek a különbségek különböző technikákra vannak kialakítva de én azt mondom nem szabad leragadni annál amit az adott papírra javasol a gyártó, mint technikát. Nyugodtan próbálkozzunk szabadon addig amíg meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbb művészpapírt.

A grafithoz kezdésnek elegendő a 120-grammos papír. 90-300g-ig gyártanak papírokat. A felületeket úgy alakítják ki, hogy például a durvább textúra jobban megfogja a felvitt anyagot (például szén, grafit, pasztell) míg a simábbra összefüggőbb rétegeket tudunk felvinni és finomabb végeredményt kaphatunk ezáltal. Érdemes kipróbálni minél többet akkor fogod látni neked melyik tetszik a legjobban és nem utolsó sorban melyikre tudsz a legjobban rajzolni. Érdemes megjegyezni, hogy szín árnyalatokban is vannak eltérések a papírok között ezeket is érdemes megfigyelni a vásárláskor. Ha például sok világos részt akarunk a rajzunkban érzékeltetni akkor érdemes a papír fehérségét kihasználni és minél világosabb árnyalatú papírt választani.

Természetesen nem a papír minőségétől, fajtájától leszel jobb rajzoló de azért a fénymásoló papír és egy művészeti papír között óriási különbség van. Tehát ez alap, hogy ha rajzolsz akkor művészpapírra tedd. A fénymásoló vagy bármilyen papír megteszi ha csak egy vázlatot akarsz feldobni tónusok nélkül például.

Szóval a lényeg, hogy kísérletezz bátran a papírokat illetően. Idővel tapasztalni fogod, hogy a saját stílusodtól is függ, hogy számodra melyik papír az amelyik a legmegfelelőbb. Jó kísérletezést és rajzolást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: