Milyen ceruzával rajzoljunk.

Talán a grafit ceruzák között még nagyobb a választék mint a művészpapírok és a radírok területén. Azt viszont érdemes már itt az elején leszögezni, hogy nem a ceruza minőségétől vagy márkájától lesz nagyságrendekkel élethűbb valakinek a rajza.

Grafit ceruzák.

Márka függő, de általában 9B-9H-ig (Derwent ceruzák) találkozhatunk a ceruzák keménységére utaló jelzésekkel. Például a Koh-i-Noor -nál ez ennyiben változik (10H-8B-ig van számozva). Emellett találkozhatunk bár nem annyira ismert, elterjedt a művészi világban az F-es ceruzával is, ami a H és a HB között átmenet.

Az F jelzés mint Fine jelentése finom egy köztes átmenetre utal a H-s és B-s ceruzák között.

A H jelzés a ceruzán Hard annyit jelent kemény ceruzával van dolgunk. Minél nagyobb a szám annál keményebb a ceruza annál jobban karcolja, nyomja a papírt.

A B-s jelzés pedig mint Black azt jelenti fekete, de inkább a grafit puhaságát fejezi ki vagyis azt, hogy minél nagyobb a szám jelzés annál puhább és egyben sötétebb (feketébb) árnyalatot kapunk.

Érdekesség képen egy pár grafitceruza márka név:

Derwent, Faber-Castell, Koh-i-Noor, Staedtler, Conte, Stabilo, Herlitz,

Csak, hogy érzékeljük mekkora választékkal állunk szembe 🙂 .

Melyik ceruza mire használható?

Általános dolog, de egyáltalán nem kőbe vésett szabály, hogy mikor melyik ceruzát használjuk. Tónusozáshoz inkább a B-s ceruzákat ajánlják mivel kenhető és puhasága miatt az árnyalatok széles skáláját tudjuk kinyerni a ceruzából. Ez valóban így van, de én inkább azt mondom, hogy ez inkább egyén és tónusozási technika kérdése is. Ha még nincs kialakult technikád akkor érdemes mindent kipróbálni ami a kezed ügyébe kerül sose tudhatod melyik ceruza tetszik meg vagy melyiknél fogod azt érezni, hogy ezzel gördülékeny a rajzolás folyamata ezen belül is a tónusozás elsősorban.

Tónusozási technikától is függ.

Például egy vonalkázós technikánál nagyon nagy előszeretettel használom a H-s ceruzákat a világos részeket nagyon szépen lehet velük megcsinálni, persze vigyázni kell, hogy mennyire nyomjuk vagy nem nyomjuk a ceruzát de például ezekre a dolgokra nagyon hamar ráérez a kezdő rajzoló is, nem kell hozzá túl sok gyakorlás.

A képen egy éppen készülőben lévő rajz vonalkázós technikával és ennek a rajznak a nagy része H-s ceruzával van elkészítve. Persze a nagyon sötét részek nem, hiszen bármennyire is nyomjuk a H-s ceruzát egy idő után csak kilyukad a papír vagy nagyon megnyomódik de nem lesz egy bizonyos árnyalatnál sötétebb a rajzunk.

Természetesen ugyanezzel a technikával meg lehet csinálni H-s ceruza nélkül is a rajzot és mindig mást és mást fogunk kapni ahogy változtatunk az eszközeinken, stílusunkon.

Szóval ezt csak azért emeltem itt ki, hogy lehet bátran használni és kipróbálni a ceruzákat attól függetlenül, hogy mit mond az irodalom vagy, hogy én vagy bárki más mit ír, javasol ezzel kapcsolatban. Az új dolgok általában újítással kezdődnek.

Rajzolás és a H-s ceruza.

A H-s ceruzát nagyon jól lehet használni még maga a forma megrajzolására, főleg ha nem nyomjuk rá. Ebben az esetben nagyon halvány vonalakat fogunk kapni, amelyek nem fognak látszani amikor már ki lesz tónusozva a rajzunk. Ez azoknak jó, akik nem akarják, hogy látszódjon az erős körvonal a formák körül hiszen ha megnézed a valóságban sincsenek erős vonalak a tárgyak körül. Persze olyan is van, hogy valakinek ez a stílusa ebben az esetben természetesen semmi baj nincsen a vastag körvonalakkal. Minden attól függ, hogy te mit szeretnél érzékeltetni a papírodon.

Kezdő rajzolóknak.

Aki teljesen kezdő rajzoló annak azt javaslom kezdésnek szerezzen be egy H-s 2B-s és egy 8B-s ceruzát. Ezzel a 3 ceruzával bármilyen árnyalatot képesek vagyunk felvinni a papírra. Persze ha több ceruzát használsz az egyáltalán nem gond. Mielőtt hozzákezdünk egy rajzunk ki tónusozásához javaslom, hogy minden ceruzával, ami rendelkezésünkre áll készítsünk egy tónusskálát. Ez arra lesz jó, hogy tapasztalatot szerezz a ceruzák keménységét használhatóságát illetően. Ezek után magabiztosabban foghatsz majd hozzá a megrajzolt forma ki tónusozásához.

Jó rajzolást….

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: