Meg lehet négy nap alatt tanulni rajzolni?

Azt hiszen ez a leggyakrabban felmerülő kérdés valakiben aki eljut egy négy napos rajztanfolyamot hirdető weboldalra.

Bármennyire is kézzel foghatóak az eredmények  (Galéria) a választ szerintem nem lehet egyértelműen feketén vagy fehéren megadni. Mind a mai napig tanulok a rajzolásról, általában amikor rajzolok ráérzek bizonyos dolgokra vagy akár külső forrásokból is új meglátásaim, felismeréseim lehetnek. Azt gondolom ez minden szakmában, tevékenységben ismerős lehet. Hála Istennek nem tudjuk kimeríteni a lehetőségek sokaságát így mindig lesz lehetőségünk új tapasztalatok megélésére.

A másik lényeges dolog, hogy honnan számítjuk azt, hogy valaki tud rajzolni mi a mértéke ennek? Önkifejezésről, művészetről beszélünk itt igazán nincs helye a tárgyilagos hozzáállásnak. Nagyon elvont és nehéz kategorizálni márpedig napjainkban szeretünk mindent keretek közé szorítani.

Nagyon merész kijelentésnek tartom azt, hogy “Gyere és tanulj meg rajzolni négy nap alatt” én inkább azt mondom “Gyere és négy nap alatt érezz rá a rajzolás folyamatára”.                                   Nálam a rajztanfolyam lényege egyik oldalról, hogy eloszlassam a rajzolás fogalma körül lebegő szürke felhőket, amelyeket a rajzoláshoz fűződő és elsősorban a tapasztalat hiányából fakadó gondolat mintáink ráaggattak. Amint felismered, hogy a rajzolás “képessége” nem egy tőled független veleszületett tehetség vagy készség, hanem gyakorlással tanulható folyamat innentől kezdve a szürke felhők eloszlanak és tisztábban tudsz látni, ami a rajzolás egyik legfontosabb kelléke.                    

Másik részről a figyelem erősítése, de ez igazán akkor tud könnyed lenni ha már gondolatban nem hátráltatod magad a rajzoláshoz fűződő negatív gondolatokkal.

Sokan gondolhatják, hogy azok a rajzok amelyek a tanfolyamon születnek már szinte profi rajzok és sok esetben ezek valóban így vannak de ettől függetlenül azt gondolom, hogy akik elvégeznek egy ilyen rajztanfolyamot még sokat kell gyakorolniuk hiszen csak éppen megérintette őket a rajzolás.

Ezért fontosnak tartom, hogy olyan mélységeiben érintkezzünk a rajzolással, hogy a tanfolyam után önállóan tudjon alkotni a résztvevő. Igazából a rajztanfolyam után kezdődik csak a számodra legfontosabb része a dolognak. Hagyod-e, hogy a mag amit magadba fogadsz a rajztanfolyamon kibontakozzon benned. Ha a tanfolyam után rajzolsz akkor elkezd kicsírázni az információ benned.

Vannak olyanok is akik csak azért jönnek el, hogy jól érezzék magukat kikapcsoljanak négy napra nem akarnak a tanfolyam után rajzolni aztán több esetben kaptam ezektől az emberektől rajzot amit a tanfolyam után készítettek. Nem lehet tudni kiből mit hoz ki, hiszen nem felejtsük el ez négy nap “elvonulás” koncentráció, elmélyülés. Egy felgyorsult világban ritkán jutunk ilyen helyzetbe ezért lehetőségünk van másik szemszögből érzékelni önmagunkat a világot.

A rajztanfolyam alatt magát a folyamatot az utat és annak élvezetét próbálom meg erősíteni benned (ami nem egyszerű egy teljesítmény kényszeres világban) pont azért, hogy ezt az érzést elő tudd venni a tanfolyam után is. Ebből következik, hogy nem mennyiséget nem sok rajzot készítünk hanem inkább belemélyedünk a rajzolásba a jelenbe a pillanatba eredményektől függetlenül. Ha egyszer ráérzel bármikor elő fogod tudni hozni és ez a rajzodon is látszani fog. Amibe figyelmet energiát fektetünk az az energia megnyilvánul benne. Ez alól a rajzunk se kivétel.

A kérdésre visszatérve, hogy négy nap alatt meg lehet-e tanulni rajzolni.

Azt gondolom nem ez a lényeg nem igazán lehet rá egyértelmű választ adni. Amit fontosnak tartok, hogy a rajztanfolyam megérint-e annyira, hogy ráérezz a rajzolás folyamatára és, hogy ha akarod akkor a tanfolyam után energia ráfordítással kamatoztatni is tudd azt. Ha ez megvan bármit kihozhatsz magadból a rajzolás területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: