Ember a rajzoláson keresztül – Összefüggések

Az összefüggések érzékelése egy nagyon komplett figyelmet igényel. Egyszerűbben megfogalmazva aki meglátja a lényeget az látja a dolgokban az összefüggéseket. Persze a lényeg mindenkinek más lehet és éppen emiatt nehéz és nem is kell merev szabály rendszert felállítanunk. Ez a dolog bármi lehet például egy forma amit rajzolunk vagy egy élethelyzet amiben éppen vagyunk akár egy másik ember akit próbálunk megérteni stb. Amikor valaki a figyelmének ezt a tulajdonságát már elég jól tudja használni (persze itt is vannak fokozatok ki milyen mértékben képes érzékelni az összefüggéseket) akkor elég jó esélye van arra, hogy könnyebben megtanuljon rajzolni. Könnyebben ráérezzen a rajzolás lényegére. Akinek ez még nem annyira fejlett annak előfordulhat, hogy többet kell és nehezebben koncentrálnia amíg kifejleszti magában azokat az energia pályákat amelyek ezt a képességet vezérelni fogják. Erre való a gyakorlás. Természetesen mindenkiben fejlődik ez a készség nem hinném, hogy olyan lenne, hogy valaki elérte a maximumot.

Azt gondolom, hogy az összefüggések meglátása egy nagyon előnyös tulajdonsága lehet az embernek amit ha minél jobban ki tud élezni annál könnyebben és célszerűbben fogja tudni azt használni a fejlődése az élete során. Sőt ezek olyan tulajdonságok amelyeket a szellem, lélek birtokol ezért feltételezhetjük, hogy a fizikai test halála után is tovább “élnek”. Szóval ha ez így van akkor megéri befektetni saját magunkba ha nem így van akkor meg pláne.

Ha a figyelmet, mint fogalmat darabokra szednénk akkor azt mondanám, hogy az összefüggések megfigyelésére való képesség az egyik legfontosabb tulajdonság a rajzolás során amit használnunk érdemes. Ez által fogjuk látni, hogyan kapcsolódnak a részek egymáshoz, milyen viszonyban vannak egymással, milyen távolságban helyezkednek el egymáshoz képest egyes részek. Igazából nehéz szavakkal konkretizálni, hogy mi is lehet az összefüggések definíciója én azt mondom, hogy minden összefüggés amit a rajzoló észrevesz, legyen az bármi a formán belül vagy kívül. Persze itt már a gyakorlat fog segíteni a rajzolónak, hogy kifejlessze magának, hogy melyek azok a fontosabb részek amelyeket érdemes nagyon megfigyelni egy formán belül. Sok esetben ezt nem lehet megtanulni mert minden forma más és éppen ezért nem tudunk szabályokat alkalmazni rá. Viszont a képességünket amit gyakorlás során fejlesztünk minden helyzetben magabiztosan tudjuk használni és itt már kapcsolódik a kreativitás is. Hiszen minden helyzet más és más de a figyelmemen és a megtapasztaláson keresztül már tudom használni bármilyen helyzetben és mindig úgy, hogy a helyzetre formálom a képességemet. Természetesen vannak olyan formák is (emberi fej például) amelyeknél meg tudjuk tanulni azt, hogy melyek azok a dolgok amelyekre érdemes jobban oda figyelnünk.

Egy adott formán belül végtelen számú pontot összeköthetünk egymással vagy megfigyelhetjük egymáshoz képesti viszonyukat. Ez tényleg végtelen és kicsit felfoghatatlan a jelenlegi felfogásunk számára. Viszont rajzolás szempontjából nem is kell ennyire áttanulmányoznunk legalább is tudatosan a formát, elég csak azokat a fontos összefüggéseket észrevennünk amelyek lényegileg jellemzőek lesznek a forma hasonlatosságát illetően. Még egyszer kihangsúlyoznám ez gyakorlás közbeni tudatos figyelemmel fejleszthető.

Miért lehet az, hogy a legtöbben kevésbé látják az összefüggéseket?

Megfigyelésem szerint ennek a legfőbb oka az, hogy az egész életünk a társadalom így épül fel. Persze ez nem közvetlenül az ok hiszen az ok mindig az egyénben keresendő mert az egyén és az egyének sokasága építhet csak fel struktúrákat amelyekben kialakítjuk az életünket. Szóval ha megfigyeljük mindent részekre szedünk ráadásul a lehető legkisebb összetevőkre amivel önmagában semmi gond nincsen sőt ez egy nagyon fontos része lehet a pontos megfigyeléseknek de szinte teljesen zsákutca ha közben ezeket az apró összetevőket nem tudjuk megfigyelni az egészben az egész képet illetően. Ha ez nincs meg akkor nem tudjuk értelmezni vagy félre értelmezzük működésének a folyamatát a lényegét. Nézzük meg az embert, mind a mai napig nem tudjuk miért vagyunk hogyan jöttünk létre és hogy hova tartunk egyáltalán, hogy mit miért csinálunk. Valószínűnek tartom, hogy nem látjuk az összefüggéseket amelyeket nem azért nem látjuk mert nem vagyunk elég fejlettek vagy el vannak titkolva előlünk hanem azért nem mert nem váltunk nézőpontot és nem figyeljük meg másik oldalról több nézőpontból ugyanazt a dolgot teszem azt ha a példánál maradunk akkor az embert.

Például miért csak az anyag szempontjából vizsgálja a tudomány az embert és miért nem végez kutatásokat a lélekkel kapcsolatban hogy megtudjuk létezik-e bizonyítható-e vagy sem. Nem bizonyították be, hogy nincs és azt sem hogy van tehát rugalmatlan és egyoldalú a tudomány ilyen szempontból mert csak azokban az összefüggésekben látja az anyagot ahogy azt egyszer megfigyelte, miért nem változtat és helyezi át a “mérőműszereit” egy másik szempont szerint. Tegyük fel van lélek és figyelmen kívül hagyja a tudomány és mindent így épít fel. Akkor már érthető lehet, hogy miért pusztítjuk el saját magunkat és a földünket. Nem látjuk át az egészet nem tudjuk emiatt de csak azért mert nem figyeltük meg, hogy hogyan működik az élet teljes egészében így nem is tudjuk azt működtetni csak betegen fél ismeretekkel a birtokunkban így azt gondolom nagyon nehéz és ezt érezzük is a saját bőrünkön.

Nézzük meg példának a természetet nagyon szépen megmutatja hogyan van kapcsolatban az egész minden részével és egy nagy elválaszthatatlan együtt létező organizmus amibe ha valahol változás megy végbe az kihatással van az egészre is. Egy összefüggő rendszer ami már ki tudja mióta van fent és működik. Ennek így elegendő indoknak kellene lenni, hogy mintának vegyük ha eltévedünk az életben. Miért nem kapcsoljuk össze a különböző tudományágakat és igazából mindent amit most egymástól függetlenül működtetünk.

Szóval azt nevelik belénk (iskola, társadalom, család), hogy csak részletekbe lássuk a dolgokat és a részleteket ne kössük össze egésszé nehogy meglássuk, hogyan is működik az EGÉSZ-ség valójában. Emiatt az a képességünk ami azért felelne, hogy átlássuk az egészben az összefüggéseket azt, hogy mi miért történik minek mi az oka legyen szó nagyobb dolgokról vagy kisebbekről (hiszen még a saját életünkben sem tudunk válaszokat adni nagyon sok mindenre nemhogy mondjuk a föld vagy az univerzum viszonylatában) teljesen fejletlen marad, természetesen ez a gondolkodási kapacitásunkban és képességünkben is megmutatkozik. Minél kisebb részét ismered az egésznek annál inkább irányítható vagy mivel annál kevésbé ismered a valóságot ezért sokkal többrétűen be lehet programozni. Az embernek ez a szellemi állapota egyensúlyban van a fogyasztói világ fenntarthatóságával. Viszont nem sokáig mivel ez a rendszer csak elvesz és nem támogatja a nagyon régóta működő körforgást. Ezért ami ezt fenntartja az kihalásra van ítélve legyen az bármi. Jelen esetben egy gondolkodásmód ami ráadásul mesterségesen van az emberek fejébe ültetve mint program és az egészet a félelem ezen belül a hiány érzetének a fenntartása táplálja.

Ha élethű rajzot akar valaki rajzolni akkor kihagyhatatlan az összefüggések pontos megfigyelése és miközben ezeket az összefüggéseket figyeled meg, építed ki magadban azt a képességet amit fel fogsz tudni használni az életed minden pillanatában egy idő után természetessé válik számodra, hogy a “lényeges dolgok” szempontjából vizsgálod meg az életedet. Természetesen ez nem csak a rajzolás által fejleszthető hanem minden pillanat alkalmas rá csak annyi a dolgunk, hogy tudatosan próbáljuk meg olyan szempontból is megfigyelni a dolgokat amelyekből eddig nem tettük ez olyan is lehet amit eddig elutasítottunk. Legyél az életednek egy elfogulatlan tudományos megfigyelője az ilyen hozzáállás nagyon tiszta látást biztosít majd neked minden helyzetben és a berögződéseiddel nem blokkolod le az egész képet így sokkal több lehetőséged lesz egy-egy helyzetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: