tónusozás

Tónusozási technikák

A tónusozás lényegi részét megbeszéltük a tónusozásról általában I. II.  bejegyzésben. Ebben a részben egy pár technikát mutatok.

   A különböző tónusozási technikák csak útmutatók amelyek segíthetnek kialakítani a stílusodat. Az, hogy milyen érzésied, gondolataid vannak, magyarul, hogy milyen ember vagy az meg fog mutatkozni a tónusozásodban is, mint ahogy minden másban is megnyilvánul. A külvilág, ebben az esetben a rajzod tükröz téged. A rajzod a belőled, rajtad keresztül áramló információ ami beszél rólad. Tehát a stílusod már eleve egyedi de ettől függetlenül érdemes egy pár alap technikával megismerkedni, hogy ez az egyediség könnyebben felszínre kerüljön.

A tónusozásról általában II.

Vizsgáljuk meg a ceruzákat a tónusozás szempontjából. A ceruzákkal kapcsolatban a Milyen ceruzával rajzoljunk? bejegyzésben olvashatsz.

A körvonalakról.

Amit itt szeretnék ki emelni az alábbi rajzon jól látható

hogy a forma körvonalai mennyire erőteljesek, amivel önmagában semmi probléma nincsen de ha megfigyeljük a minket körül vevő tárgyakat vagy mondjuk az egyik ujjunkat, annak is a körvonalait, akkor láthatjuk, hogy nincs erőteljes vonal ami körbe határolná. A minket körül vevő formák 95%-ra érvényes ez. Azért jó ha tudjuk, illetve látjuk ezt, mert ha nagyon realisztikusan akarunk rajzolni ezt figyelembe kell vegyük és alkalmazni kell a papíron is.

A tónusozásról általában I.

Bármilyen tónusozási technikát használhatsz, valójában nem ettől fog függeni, hogy mennyire lesz realisztikus a rajzod. Az, hogy milyen technikát használsz az a stílusod egyik kifejeződése lesz.

Stílus és tónus technika.

Számomra nincs olyan, hogy jó vagy rossz technika az én feladatom, hogy ítélkezés nélkül minél szélesebb spektrumon belül mutassak technikákat. Pontosabban megfogalmazva minden ember más és ez végtelen számú lehetőséget hordoz önmagában tehát mindenki picit más stílusban fog alkotni, tónusozni és ezt csak támogatni szabad, hogy mindenki hozzá tudja tenni azt aki ő valójában.

Térből rajzolás vagy fotóról?

Rajzolás térből:

Egy térbeli forma lerajzolása nagyobb figyelmet, koncentrálást igényel, mint ha fotóról sík felületről rajzolunk. Nagy különbség van a két látásmód között egy térbeli rajz elkészítése érdekesebb, izgalmasabb de ugyanakkor fárasztóbb is tud lenni. A térből rajzolás jobban fejleszti a koncentrációs képességedet. A legtöbben sík felületről könnyebben lerajzolnak egy formát, mint térből.

Száraz ecset technika (dry brush technique)

Száraz ecset technika.

A száraz ecset technika angolul dry brush technique elnevezése egy kicsit félre vezető lehet mert valójában nem teljesen szárazon használjuk az ecsetet. A hagyományos festéshez képest viszont lényegesen kevesebb anyagot használunk fel. Pont ez is a lényege, hogy azt a nagyon kevés olajfestéket is nagyon finoman óvatosan visszük fel az adott felületre. A technikát elsősorban azoknak ajánlom akik már valamelyest jártasak a rajzolás vagy a festés világában.

Milyen ceruzával rajzoljunk.

Talán a grafit ceruzák között még nagyobb a választék mint a művészpapírok és a radírok területén. Azt viszont érdemes már itt az elején leszögezni, hogy nem a ceruza minőségétől vagy márkájától lesz nagyságrendekkel élethűbb valakinek a rajza.

Grafit ceruzák.

Márka függő, de általában 9B-9H-ig (Derwent ceruzák) találkozhatunk a ceruzák keménységére utaló jelzésekkel. Például a Koh-i-Noor -nál ez ennyiben változik (10H-8B-ig van számozva). Emellett találkozhatunk bár nem annyira ismert, elterjedt a művészi világban az F-es ceruzával is, ami a H és a HB között átmenet.

Radírok szerepe a rajzolásban.

Hasonlóan a művészpapírokhoz és a ceruzákhoz radírból is széles választék áll a rendelkezésünkre ha rajzolásra adjuk a fejünket.

A puhább radírokat általában jobban lehet használni egy művészi rajz elkészítése közben. Igazából túl sok mindent ilyen értelemben a radírokról nem érdemes beszélni.

Gyurma radír (Monopol radír).

Viszont a radírokon belül felfedezhetünk különböző művészeti kiegészítőket, mint például a monopol radír vagy más ismertebb nevén gyurma radír. Általában szénhez javasolják de ettől szélesebb körű a felhasználhatósága. Lehet használni grafithoz, szénhez, pasztellhez, színes ceruzákhoz, és persze máshoz is akár a festés különböző ágazatain belül is előfordulhat, hogy sikeresen tudjuk használni ezt a kis ötletes radírt.