radír

Tónusozási technikák

A tónusozás lényegi részét megbeszéltük a tónusozásról általában I. II.  bejegyzésben. Ebben a részben egy pár technikát mutatok.

   A különböző tónusozási technikák csak útmutatók amelyek segíthetnek kialakítani a stílusodat. Az, hogy milyen érzésied, gondolataid vannak, magyarul, hogy milyen ember vagy az meg fog mutatkozni a tónusozásodban is, mint ahogy minden másban is megnyilvánul. A külvilág, ebben az esetben a rajzod tükröz téged. A rajzod a belőled, rajtad keresztül áramló információ ami beszél rólad. Tehát a stílusod már eleve egyedi de ettől függetlenül érdemes egy pár alap technikával megismerkedni, hogy ez az egyediség könnyebben felszínre kerüljön.

Radírok szerepe a rajzolásban.

Hasonlóan a művészpapírokhoz és a ceruzákhoz radírból is széles választék áll a rendelkezésünkre ha rajzolásra adjuk a fejünket.

A puhább radírokat általában jobban lehet használni egy művészi rajz elkészítése közben. Igazából túl sok mindent ilyen értelemben a radírokról nem érdemes beszélni.

Gyurma radír (Monopol radír).

Viszont a radírokon belül felfedezhetünk különböző művészeti kiegészítőket, mint például a monopol radír vagy más ismertebb nevén gyurma radír. Általában szénhez javasolják de ettől szélesebb körű a felhasználhatósága. Lehet használni grafithoz, szénhez, pasztellhez, színes ceruzákhoz, és persze máshoz is akár a festés különböző ágazatain belül is előfordulhat, hogy sikeresen tudjuk használni ezt a kis ötletes radírt.