Az elkészült rajz fixálása

Ha szeretnénk tartósabbá tenni a papíron lévő alkotásunkat az utókor számára, illetve, hogy külső behatásokra ne rongálódjon sérüljön a kép akkor érdemes lefixálni a rajzunkat.
Keretezéssel, tovább csinosíthatjuk és védhetjük alkotásunkat.
Ebben a bejegyzésben a fixálásról fogok most írni.

Az ember türelmét próbára teszi, ha a rajzolás vége felé történik valami a rajzunkkal amit nem tudunk eltávolítani, megváltoztatni. Ilyenek előfordulhatnak nem kell kétségbe esni gondoljunk arra, hogy még egyszer megcsinálhatjuk a rajzot :). Az alkotás a lényeg nem a végeredmény. De ha mindenféle bakik nélkül eljutunk a rajzunk végéra akkor érdemes azt lefixálni. Előtte jól gondoljuk át, hogy tényleg készen van-e már a rajzunk mert utána már nem tudunk rajta változtatni.
Művészellátó boltokban lehet kapni fixáló spray-t ezeket nagyon jól lehet használni grafitnál, szénnél, pasztellnél, színes ceruzáknál…stb.
Aztán vannak különböző lakkok (pl.:danmárlakk) amelyek nem csak védik az alkotást hanem fényes vagy matt hatást tudnak adni az elkészült műnek. De ezeket már inkább festményeknél szokták használni.
A fixáló spray-nél figyeljünk, hogy ne túl közelről fújjuk rá a papírra (kb. olyan 40cm-ről). Próbáljuk meg egyenletesen szétteríteni a papírra és nem kell túl sokat rá fújni, ne keverjük össze a hajlakkal:) Ez a női olvasóknak szólt :).

A fújás után általában egy pár perc elegendő és már le is ellenőrizhetjük, hogy sikerült-e szépen lefixálni a rajzunkat. Finoman az ujjunk hegyével érintsük meg a felületet (tiszta kézzel) és ha nem fogja be az ujjunkat akkor fix, hogy jól dolgoztunk. Ha még fog egy kicsit akkor menjünk át rajta még egyszer de csak finoman így már biztosan jó lesz. Figyeljünk az egyenletes szórásra.
A köztudatban elterjedt a hajlakk is mint rajzot fixáló anyag. Sokan kérdezték már ezt tőlem, hogy valóban működik-e. Mivel még nem próbáltam így ebben nem foglalnék állást, eddig előnyben részesítettem az erre a célra gyártott művészeti terméket. Ha esetleg van ezzel kapcsolatban tapasztalatod akkor szívesen veszem ha megosztod velem.
Természetesen a fixáló spray-t vagy akár a hajlakkot nem kell kipróbálni élesben az elkészült rajzunkon, lehet előtte vele kísérletezni egy másik rajzunkon vagy egy olyan papíron amire csak felrajzoltunk pár vonalat meg tónust a próba kedvéért.

4 Responses to Az elkészült rajz fixálása

 1. Remzső Szalóme szerint:

  Hello ^^
  A hajlakk is tökéletes szén, illetve pasztell rajz fixálásához. Ugyan úgy kell kezelni, mint a fixáló spray-t. Az iskolánkba gyakran azt használunk ha nincs más, illetve ha itthon csak az van kéznél. Hatásos 🙂

  • Paszternák Attila szerint:

   Szia!

   Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatot:) Én nem használtam még…..

 2. Tamás szerint:

  Lehet,hogy butaság,de úgy tudom a hajlakkban van alkohol vagy aceton ami old minden féle cuccot ,ugye az alkoholos filc tintáját illetve a toll tintát is oldja. Persze lehet,hogy tévedek 🙂 Egyébként ez a fixáló (még sose használtam), arra is jó,hogy megőrizze az eredeti színt? Nekem sokszor kifakulnak a rajzaim azért kérdezem,mert akkor megérné befektetni egy ilyenbe.

  • Paszternák Attila szerint:

   Nem tudom mert én se próbáltam még a hajlakkot de többen mondták már, hogy jó. Azért érdemes óvatosan kipróbálni mielőtt élesben ráfújnánk a rajzunkra. Gondolom színes ceruzára gondolsz a fixáló spray-t illetően és nem festékre, mert azokra inkább lakkokat szoktak felvinni. Mivel ez a fixáló spray elzárja az oxigént képez egy védőréteget ezért tartósabbak lesznek tőle a színek de azért semmi sem tart örökké:) Szerintem érdemes lenne kipróbálnod de 100%-ra nem tudom állítani, hogy megvédi a kifakulástól…Főleg olajfestékkel szoktam színesben dolgozni és ott nem fixáló spray-t használok…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kérdés: